У класи метрошколи організовано доставку їжі для учнів.

Поради батькам , щодо харчування дітей

Здорове харчування

Здорове харчування школярів

/Files/images/zdorovoe-pianie.jpg

Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.

СКІЛЬКИ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ПОТРІБНО ШКОЛЯРАМ: ПРО НОРМИ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ДІТЕЙ РІЗНОГО ВІКУ

Забезпечення харчуванням дітей в школах - це відповідальність органів місцевого самоврядування. Міністерство охорони здоровʼя України розробляє норми, відповідно до яких місцева влада повинна забезпечити харчування учнів.

Восени минулого року МОЗ України оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.

Згідно з нормами, 6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років - 2100. З 11 років добові потреби у для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам та юнакам треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам і дівчатам.

Добова потреба в енергії, білках, жирах та вуглеводах
Вікова групаСтатьЕнергіяБілки, гЖири, гВуглеводи, г
ккалзагальна кількістьтваринні
6 років(учні)хлопчики та дівчатка1800604358260
7-10 роківхлопчики та дівчатка2100725170295
11-13 роківхлопчики2400846284327
11-13 роківдівчатка2300785576326
14-17 роківюнаки2700936892375
14-17 роківдівчата2400835981334
Добова потреба у мінеральних речовинах
Вікова групаМінеральні речовини
Кальцій
(мг)
Фосфор
(мг)
Магній
(мг)
Залізо
(мг)
Цинк
(мг)
Йод
(мкг)
Селен
(мкг)
Фтор
(мкг)
Мідь
(мг)
6 років(учні)8008001501210100302,01,5
7-10 років100010001701210120302,51,5
11-13 років
(хлопчики)
120012002801215150402,52,0
11-13 років
(дівчатка)
120012002701512150452,51,5
14-17 років
(юнаки)
120012004001215150502,52,5
14-17 років
(дівчата)
120012003001813150502,52,0
Добова потреба у вітамінах
Вікова групаА
(мкг РЕ)
Біотин
(мкг)
Пантотенова кислота
(мг)
Д
(мкг)
Е
(мг ТЕ)
К
(мкг)
С
(мг)
В1
(тіамін, мг)
В2
(рибо-флавін, мг)
РР
(мг НЕ)
В6
(мг)
В12
(мкг)
Фолат
(мкг)
6 років
(школярі)
50015310825550,91,1131,11,2200
7-10 років50020351030601,01,2151,21,4200
11-13 років
(хлопчики)
60025451345751,31,5171,52,0300
11-13 років
(дівчатка)
60025451045701,11,3151,32,0300
14-17 років
юнаки
60040451565801,51,8201,82,0400
14-17 років
дівчата
60040451355751,21,5171,52,0400

ЯКІ ПРОДУКТИ ПОВИННІ ВХОДИТИ ДО ЩОДЕННОГО РАЦІОНУ ШКОЛЯРІВ

/Files/images/Здорове харчування_тар.jpg

Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:

  • акцентуйте увагу на овочах і бобових - вони мають бути основою раціону;
  • стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
  • упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
  • мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
  • використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
  • стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.
ЯК ЗАОХОТИТИ ДИТИНУ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

1. Привчайте дітей до різних смаків

Щоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів.

Не змушуйте дітей їсти овочі - зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте.

Не “маскуйте” овочі в стравах - діти мають їсти корисні продукти свідомо.

2. Їжте разом та без телевізора

Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вживання їжі перед телевізором сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.

3. Встановіть регулярний режим харчування

Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.

4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покарання

Це не сприяє здоровим харчовим звичкам.

5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо води

Кількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо. Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу.

Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

  • діти від 1-4 років від 2-4 склянок
  • діти 4-8 років: 5 склянок
  • діти 9 -13 років: 7-8 склянок
  • 14 і більше: від 8 до 11 склянок.

Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.

6. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативу

Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.

7. Будьте прикладом для своїх дітей

Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.

Які продукти слід вилучити з раціону дитини?

Так склалося, що сучасна людина вже звикла харчуватися переробленою промисловою їжею, яка багата на насичені жири, цукор, харчові добавки і сіль. Така їжа не приносить користі організму та провокує різні хвороби.

/Files/images/11-309-e146299829339-1200x746.jpg

Дієтологи та лікарі-педіатри вважають, що для дітей особливо шкідливими вважаються такі продукти харчування:

  1. Солодощі (шоколадні батончики, тістечка, цукерки, глазуровані сирки), які не несуть ніякої користі дітям. Їх величезна калорійність і хімічні добавки негативно позначаються на стані практично всіх систем організму, а цукор в складі провокує захворювання зубів.
  2. Чіпси та сухарики — хімія та жир є основними компонентами цих «смаколиків», що є надзвичайно шкідливим для дитячого організму.
  3. Копченості (ковбаси, шинка та інші продукти), переповнені консервантів і спецій. У своєму складі містять жири, які досить важко перетравити, а відповідно, не можуть бути присутніми в раціоні дитини. Магазинні копченості небезпечні для здоров’я ще й тому, що в процесі їх отримання використовують рідкий дим, який утворює канцерогени.
  4. Фастфуд: в їжі швидкого приготування майже немає натуральних і корисних речовин для організму. Але присутня велика кількість ароматизаторів, барвників, добавок, підсилювачів смаку та запаху.
  5. Газовані напої та солодкі магазинні соки, які містять багато цукру, барвників і ароматизаторів. До того ж, великий вміст кислоти в газованих напоях сприяє вимиванню з кісток кальцію. Краще надати перевагу мінеральній негазованій воді, трав’яному чаю, домашнім сокам, узварам і компотам.
  6. Консерви (рибні та м’ясні, а також будь-які консервовані фрукти і овочі) — це просто «мертва» їжа з великим вмістом харчових добавок і повною відсутністю корисних мікроелементів. У раціоні маленьких дітей не повинно бути навіть продуктів домашнього консервування.Кетчуп і майонез — фабричні продукти, які містять занадто багато консервантів і підсолоджувачів, щоб давати їх дітям. А ось вживання домашніх соусів у невеликій кількості не принесе шкоди організму малюка.
  7. Напівфабрикати можуть стати знахідкою для багатьох зайнятих мам, але насправді подібна їжа зовсім не підходить дітям. Крім якості магазинних пельменів і котлет, яке є досить сумнівним, слід пам’ятати, що в заморожених продуктах накопичуються шкідливі канцерогенні речовини.

Цей список можна продовжувати ще довго. І, на жаль, шкідливі продукти займають значну частину раціону багатьох сучасних дітей, завдаючи величезної шкоди імунітету та здоров’ю в цілому. Тому батькам варто звернути увагу, що чим довше використовуються шкідливі продукти, тим вище стає небезпека для організму малюка.

Кiлькiсть переглядiв: 510

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.